21 Μαρ 2010

Συναυλία στον Άγιο Νικόλαο του Μώλου


Την Μεγάλη Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010 το βράδυ στις 20:30 στο Ναό Αγίου Νικολάου του Μώλου θα δωθεί συναυλία με έργα Johann Sebastian Bach και Jean Sibelius. Θα παίξουν, πιάνο η Ελισάβετ Μαντοπούλου και βιολοντσέλο ο Άρης Τσακάλης. Το πρόγραμμα αναλυτικά έχει ως εξής:

Johann Sebastian Bach

Σουίτα αριθμός 2 σε ρε ελάσσονα για βιολοντσέλλο σόλο. BWV 1008

Prelude

Allemande

Courante

Sarabande

Menuet I.II.

Gigue

Air

Μεταγραφή του δεύτερου μέρους της Σουίτας για ορχήστρα αριθμός 3 σε ρε μείζονα BWV 1068, για βιολοντσέλλο και πιάνο.

Σονάτα αριθμός 1 για βιολοντσέλλο και πιάνο σε σολ μείζονα. BWV1027 (αυθεντική για viola da gamba και clavecin)

Adagio

Allegro ma non tanto

Andante

Allegro moderato

Jean Sibelius

Religioso

Απόσπασμα από τα τέσσερα κομμάτια, για βιολί ή βιολοντσέλλο και πιάνο. op.78

Johann Sebastian Bach (1685-1750)

Ο Johann Sebastian Bach, προέρχεται από μια δυναστεία μουσικών. Ακολουθώντας αναπόφευκτα την οικογενειακή παράδοση ξεπέρασε τους πρόγονους και τους σύγχρονους με αυτόν, παρ' όλο που δεν απέκτησε την αναγνώριση που του άξιζε κατά την διάρκεια της ζωής του. Πέρασε τα πρώτα χρόνια της καριέρας του κυρίως σαν οργανίστας και αργότερα στην αυλή του ενός από τους δύο μεγάλους δούκες της Βαϊμάρης. Το 1717 μετακόμισε στο Κέτεν σαν διευθηντής της χορωδίας στην αυλή του νεαρού πρίγκιπα Λεοπόλδου και από το 1723 εγκαταστάθηκε στη Λειψία όπου εργάστηκε σαν καθηγητής της χορωδίας (Cantor) του αγίου Θωμά, έχοντας ταυτόχρονα την ευθύνη για τη μουσική στις πέντε κύριες εκκλησίες της πόλης.

Στη Λειψία τελικά ανέλαβε υπεύθυνος του πανεπιστημίου Collegium musicum και είχε την ευκαιρία να ασχοληθεί με την συγκέντρωση και την έκδοση πολλών προηγούμενων συνθέσεών του. Παραμελημένος για περισσότερο από έναν αιώνα μετά το θάνατό του, ο Bach τώρα θεωρείται ίσως ο μεγαλύτερος από όλους τους συνθέτες

Jean Sibelius (1865-1957)

Ο Jean Sibelius πέρασε τα πρώτα του χρόνια σε εποχή έξαρσης του Φινλανδικού εθνικισμού, μιας και η χώρα είχε ελευθερωθεί από την Σουηδική πρώτα και την Ρωσική κατοχή αργότερα.

Μεγαλωμένος σε μια οικογένεια όπου μιλούσαν Σουηδικά, γνώρισε την Φινλανδική γλώσσα και λογοτεχνία στο σχολείο. Τα Φινλανδικά "Sagas" άσκησαν δυνατή επιροή στο έργο του σαν συνθέτη. Μετά τις σπουδές του πρώτα στο Ελσίνκι και αργότερα στη Βιένη, έκανε την καριέρα του στη Φινλανδία στην οποία βραβεύτηκε με κρατική επιχορήγηση. Παρ΄όλο που έζησε μέχρι το 1957, δεν συνέθεσε πολύ μετά το 1926, αισθανόμενος έξω από τις τρέχουσες μουσικές τάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: