30 Αυγ 2008

Miroslav Tichy.Μια ιδιαίτερη περίπτωση...

Ήθελα σήμερα κατά κάποιο τρόπο να σας γνωρίσω μια ιδιαίτερη περίπτωση ας μου επιτραπεί «συναδέλφου» μου. Πρόκειται για τον Τσέχο φωτογράφο που αυτό τον καιρό το κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι διοργανώνει προς τιμήν του μεγάλη έκθεση φωτογραφιών. Ποιός όμως είναι ο Miroslav Tichý. Γεννήθηκε το 1926 στο χωριό Kyjov στη Μοραβία της Τσεχίας. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή καλών Τεχνών της Πράγας για να στραφεί σύντομα στη φωτογραφία. Ο Miroslav Tichý ζούσε στο δρόμο, χωρίς μόνιμη στέγη, χωρίς τίποτα στη κατοχή του. Μόνος του είχε κατασκευάσει από χαρτόνια, από κουτιά και άλλα ευτελή υλικά μια αυτοσχέδια φωτογραφική μηχανή όπως επίσης και έναν αυτοσχέδιο σκοτεινό θάλαμο σ’ ένα έρημο σπίτι όπου εμφάνιζε και τύπωνε τις φωτογραφίες του. Σε όλη του τη ζωή αρνούνταν επίμονα τα υλικά αγαθά, δήλωνε μόνιμα απών από τη κοινωνική ζωή. Το κομμουνιστικό καθεστώς για να τον συνετίσει τον έκλεισε στο ψυχιατρείο αρκετές φορές και το 1972 εκδιώχθηκε από το atelier του. Ο βίος του σηματοδοτεί το έργο του και ο τρόπος του είναι για μένα ο ορισμός της πνευματικότητας .


Αυτός είναι ο αυτοσχέδιος εκτυπωτής του

Και αυτές οι φωτογραφικές μηχανές του απο ...σκουπίδια

Και αυτά είναι τα έργα των χειρών του


Ναι η προσωπικότητα του επισκιάζει το έργο του συμβαίνει και αυτό αλλά ο Miroslav κάνει ...τέχνη.Αυτός, οι μηχανές του και οι φωτογραφίες του είναι ένα πακέτο ...πολύτιμο.Σε ευχαριστούμε κύριε Μiroslav.

2 σχόλια:

Π.Κ. είπε...

Πολύ, πολύ, πολύ με συγκίνησες! Ευτυχώς, υπάρχουν στην Ιστορία και τέτοιες προσωπικότητες, ώστε να δικαιούμαστε να ελπίζουμε!!!

Γιώργος Βλάχου είπε...

Μου άρεσε πάρα πολύ η παρουσίαση που κάνατε γι' αυτόν τον φωτογράφο. Περιεκτικότατη τόσο από κείμενα για την ζωή του, όσο και η παρουσίαση των έργων του.

Δεν γνωρίζω αλλού, σε άλλον ιστότοπο, εκτός από μια έντυπη δημοσίευση στο περιοδικό "ΦΩΤΟγράφος" να έχει δημοσιευτεί κάτι ανάλογο και πιστεύω ότι αξίζει να το διαβάσουν όσο γίνεται περισσότερα άτομα σχετικά με τον χώρο.

Εγώ φωτογραφίζω ερασιτεχνικά, και διατηρώ μια προσωπική φωτογραφική ιστοσελίδα στην διεύθυνση http://www.geov.gr.

Στην ενότητα "Σχολιογραφία" δημοσίευσα κάποιο κείμενο σχετικό με την σχέση φωτογραφίας και εξοπλισμού. Ψάχνοντας για πληροφορίες στο διαδίκτυο σχετικές με τον Miroslav Tichy, ώστε να εμπλουτίσω το κείμενό μου, έπεσα πάνω στην δημοσίευσή σας. Έβαλα λοιπόν στην παρουσίαση μου ένα link προς το αξιολογότατο άρθρο σας.

Τα συγχαρητήριά μου και πάλι για την εργασία σας.
Σας ευχαριστώ.