6 Μαΐ 2007

Ασχολίες και global τρόπος ζωής τριών χωρικών του 19ου αιώνα από το χωριό Σαρακινάδο Ζακύνθου.


Στο χωριό Σαρακινάδο της Ζακύνθου προς το τέλος του 19ου αιώνα κάποιος χωρικός τσακώθηκε με κάποιον άλλον και τον ειδοποίησαν ότι αν δε σηκωθεί να φύγει θα τον σκότωναν.
Αποφασίζει λοιπόν να φύγει, ζητάει ότι μπορεί να του δώσει ο πατέρας του και φεύγει από το νησί . Οι αποφάσεις του όμως ήταν τελεσίδικες και φεύγει από την Ελλάδα και ξενιτεύεται στη Γερμανία. Εκεί θα βρει κάποιο πρόχειρο κατάλυμα και κάποια δουλειά του ποδαριού για τα απαραίτητα. Να μη σας τα πολυλογώ ο Ζακυθινός χωριάτης Διονύσιος σπουδάζει στη Γερμανία Φιλοσοφία και φεύγει από εκεί και πάει στη Ρωσία για να συνεχίσει τις σπουδές του στη Θεολογία. Καταλήγει στο Γαλάτσι της Ρουμανίας δουλεύοντας σαν καθηγητής στα Ελληνικά σχολεία της πόλης .Ζώντας με την πολυπληθή Ελληνική παροικία της εποχής γνωρίζει και παντρεύεται τη κόρη πλούσιας Ελληνικής οικογένειας της Ρουμανίας ονόματι Λεβίδη. Εκεί ο Διονύσιος διεύθυνε τα ιδιόκτητα Ελληνικά σχολεία της οικογένειας Λεβίδη . Έζησε μια πλούσια ζωή υλικά και πνευματικά με την συμβία του. Δεν απέκτησαν απογόνους Λίγο πριν την επανάσταση του 1917 ο Διονύσιος πεθαίνει στο Γαλάτσι. Στον τάφο του γράφτηκε το εξής τετράστιχο :

Εδώ κείται το σώμα φιλοπάτριδος ανδρός
που στη ζωή του όλος ο πόθος ήταν φλογερός
να δώσει στα Ελληνόπουλα στη ξένη γη
τα φώτα της παιδείας και μόρφωση καλή.

Στη Ζάκυνθο βέβαια ο Διονύσιος είχε δύο αδέλφια τον Αντρέα και τον Δημήτριο. Ο τελευταίος είχε σπουδάσει θεολόγος στην Αθήνα, ήταν ιερομόναχος και παπάς στο Σαρακινάδο. Οι επιτυχίες του αδελφού του γέμισαν το παπα-Δημήτρη με την επιθυμία να τον ακολουθήσει στη Ρουμανία. Έτσι σε κάποια στιγμή ο Διονύσιος καλεί τον αδελφό του παπα-Δημήτρη στο Γαλάτσι για να διδάξει Θεολογία στα σχολεία που διεύθυνε. Έτσι αποφάσισε να φύγει από το χωριό. Πήγε λοιπόν τότε ο Δημήτριος στον Αρχιεπίσκοπο Λάτα να του ζητήσει άδεια να φύγει από τη Ζάκυνθο. Ο Αρχιεπίσκοπος του ζήτησε για να του δώσει τη άδεια, να του στέλνει ένα ποσοστό των χρημάτων που θα έβγάζε εκεί .Ο Δημήτριος το τήρησε αυτό μόνο για τα πρώτα δύο χρόνια. Του ζήτησε επίσης να κάμουνε τον αδελφό του Αντρέα παπα στο χωριό. Ο παπα-Δημήτρης του απάντησε ότι ο Αντρέας όλη μέρα βλαστημάει και δεν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για παπάς . Ο Αρχιεπίσκοπος δεν πτοήθηκε και χειροτόνησε άμεσα τον Αντρέα παπά. Ο παπα-Αντρέας έγινε ένας θαυμάσιος παπάς στο Σαρακινάδο και ο Αρχιεπίσκοπος είχε δίκιο. Κάποτε κάποιος Τυρογαλάς από τον Αγκερικό ζήτησε από τον παπα Αντρέα να τον παντρέψει. Ο παπάς αρνήθηκε γιατί ο Τυρογαλάς δεν είχε πάρει διαζύγιο από τον προηγούμενο γάμο του. Ένα βράδυ ο Τυρογαλάς χτύπησε τη πόρτα του παπα Αντρέα αυτός βγήκε έξω και ο Τυρογαλάς τον χτύπησε και του έσπασε τη λεκάνη . Μετά από λίγο καιρό ο παπάς πέθανε. Αυτά έκαναν και με αυτά ασχολιόταν τρία αδέλφια από το Σαρακινάδο της Ζακύνθου πριν περίπου 150 χρόνια.
Ο παπα-Αντρέας Πυλαρινός ήταν ο προπροπάππος μου.

13 σχόλια:

Unknown είπε...

Ωραία η ιστορία για τα τρία αδέρφια, τζόγια μου. Χαίρομαι που είχες προνοήσει να κρατήσεις τα παλιά πόστα που εχαθήκανε μαζί με το παλιό site της LiFO. Δεν το βάζουμε κάτω όμως! Χαίρε!

Μπάμπης Πυλαρινός είπε...

Να είσαι καλά κατρουγιάλι μου.Τώρα θα μας μάθει και ο αρχηγός της φυλής με τα καμώματα του και τα παθήματα του να σουλατσάρουμε στη Πλατεία Ρούγα με τον Γκάρντιαν παραμάσχαλα παρότι είμαστε και ολίγον τι χωριάτες. Καλή δύναμη και καλή συνέχεια.

Christophorus είπε...

Eυγε για το ωραίο ποστ. Πολύ όμορφη ιστορία.

Ανώνυμος είπε...

ΕΧΕΤΕ ΤΡΕΛΛΑΘΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ?/??
ΛΕΩ ΕΓΩ ΤΩΡΑ....

Μπάμπης Πυλαρινός είπε...

Γιατί όχι .Μήπως πρέπει να πάρουμε και την άδεια ενός ανωνύμου για να τρελαθούμε.Δεν το ξέραμε. Α τότε δυσκολεύει πολύ το πράμα.Ούτε να τρελαθεί δε μπορεί κανείς τη σήμερον ημέρα.

Ανώνυμος είπε...

Ετσι είναι ..σε μας τους ανώνυμους δε δίνει κανείς σημασία..όλοι εσεις οι επώνυμοι...
Οσο για το να τρελλαθεις καλό είναι αλλά όχι ..να τη ψωνίσει...

Unknown είπε...

Μπάμπη, μη δίνεις σημασία. Αδιαφορία είναι η απάντηση για τον κάθε επώνυμο ή ανώνυμο που δεν έχει με τίποτα ενδιαφέρον να ασχοληθεί στη ζωή του. Κανονικά χρειάζεται οίκτο, εγώ προσωπικά δεν είμαι τόσο μεγαλόψυχη ώστε να προσφέρω έστω κι αυτό. Ίσως εσύ, να μπορείς. Χαίρε! Dana Semitecolo

Ανώνυμος είπε...

Προς ανώνυμο: Δε μου λες, να σε χαρώ, ρητορική είναι η ερώτησή σου "ΕΧΕΤΕ ΤΡΕΛΛΑΘΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ?/??" ή θες απάντηση;

bayad είπε...

Synharitiria gia to poly endiaferon blog. Eftasa ws edw psahnontas stoiheia gia tin elliniki ekpaideysi sti Roumania, gia mia ereyna me sxetiko thema, kai sas grafo gia na me diafvtisete, ean gnorzete perissoteres plirofories sxetika me ta ekpaideytiria pou dieythine o Pylarinos,tin iokogeneia tou sto Galatzi, tin oikogenia twn Levidi, imerominies ktl, otidipote parapamw! Synhoreste mou ta fragolevantinika greeklish,

N. Hatsopoulos
Istorikos
Uni.Vienna.

Ανώνυμος είπε...

Synharitiria gia to poly endiaferon blog. Eftasa ws edw psahnontas stoiheia gia tin elliniki ekpaideysi sti Roumania, gia mia ereyna me sxetiko thema, kai sas grafo gia na me diafvtisete, ean gnorzete perissoteres plirofories sxetika me ta ekpaideytiria pou dieythine o Pylarinos,tin iokogeneia tou sto Galatzi, tin oikogenia twn Levidi, imerominies ktl, otidipote parapamw! Synhoreste mou ta fragolevantinika greeklish,

N. Hatsopoulos
Istorikos
Uni.Vienna.

bayad είπε...

Μήπως δεν το διάβασε κανείς?
Που αλλου μπορώ να απευθνθώ?

Ν. Χατσόπουλος

Μπάμπης Πυλαρινός είπε...

Χίλια συγγνώμη κύριε Χατζόπουλε για την μεγάλη αργοπορία.Δυστυχώς ότι γνωρίζω είναι γραμμένο στο παραπάνω κείμενο.Όμως μέσα στα σχέδια μου είναι κάποια στιγμή μια επίσκεψη στο Γαλάτσι μήπως μπορέσω να μάθω κάτι περισσότερο.Αν θέλεται αφήστε μου το μειλ σας να έχουμε μια επαφή αν κάποιος απο τους δυο μας βρει κάτι.Οτι έγραψα μου τα έχει διηγηθεί ο πατέρας μου που δεν ζει πια και δεν υπάρχει κανείς που να ξέρει κάτι περισσότερο για αυτά.Και πάλι συγγνώμη για την αμέλια μου να σας απαντήσω.

nikos hatsopoulos είπε...

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας,
εστω και λίγο αργοπορημένα!

Το μέηλ μου ειναι
hatsopoulosn@gmail.com

Το δικό σας?

Μη με ξεχάσετε εαν εχετε οποιαδήποτε πληροφορία γιά το θέμα!